Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Chruściki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrusty to pyszne ciastka z dzieciństwa.

Chruściki

Składniki:

Chruściki

 

  • na ciasto :
  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka wódki
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 500 ml oleju
  • cukier puder

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chruściki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dokładnie ,aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto dzielimy na 2 części i cienko wałkujemy. Wycinamy prostokąty i na każdym robimy dziurę. Jeden koniec przeplatamy przez dziurkę i wywijamy na drugą stronę. W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy chruściki z każdej strony na brązowo. Układamy na ręczniku papierowym. Posypujemy obficie cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto