Mizolec

Mizolec

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Chruściki - Chrusty - Faworki

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Faworki na smalcu - najlepsze jakie jadłam. Przepis z zeszytu mamy:)

Chruściki - Chrusty - Faworki

Składniki:

Chruściki - Chrusty - Faworki

 

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • ok. 4 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu/octu
  • 0,5 kg smalcu (ewentualnie inny tłuszcz do smażenia)

Sposób przygotowania:

Chruściki - Chrusty - Faworki
Wyrabiamy ciasto z podanych składników. Dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy tak cienko jak na makaron. Wykrawamy faworki. Smażymy na smalcu/ tłuszczu - szybciutko przewracamy i ściągamy. Posypujemy cukrem pudrem:)