Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Chruściki wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowe pyszne faworki, idealne na deser lub dla niespodziewanych gości. Zawsze się udają. Znikają mega szybko!

Chruściki wg Elfi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chruściki wg Elfi

 

  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 kieliszek wódki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szczypta soli
  • + cukier puder do posypania
  • + margaryna planta do smażenia

Sposób przygotowania:

Chruściki wg Elfi
Plantę rozpuszczam i rozgrzewam w dużym ale płytkim garnku. W misce rozrabiam ciasto - mieszam mąkę, żółtka, śmietanę, masło, odrobinę soli i wódkę. Ręką wyrabiam gładkie ciasto. Na blat wysypuje odrobinę maki i rozwałkowuję ciasto na cienki placek. Kroję w prostokąty (najlepiej nożem do pizzy). Gdy ciasto nadal zbytnio się klei dodajemy mąki. Każdy prostokąt nacinam na środku. Przewlekam jeden koniec chrusta przez nacięcie na środku. Tak przygotowane chrusty wrzucam na rozgrzany tłuszcz i smażę aż ładnie się zarumienią i wypłyną na wierzch- dosłownie kilka minut - 2-4minuty. Do garnka wrzucam po kilka sztuk bo podczas smażenia nieco rosną. Po usmażeniu układam na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekładam na talerz i obsypuję cukrem pudrem. Smacznego
Chruściki wg Elfi
Z podanych składników wyrabiam energicznie proste ciasto
Chruściki wg Elfi
ciasto rozwałkowuję na cienko i kroję w dowolne prostokąty
Chruściki wg Elfi
gotowe chrusty smażę na tłuszczu - ja wybrałam plantę