mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Chrust

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Tradycyjny karnawałowy kąsek na chwilę przed adwentem

Chrust Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrust

 

  • 1/2 dkg maki
  • 1 żółtko
  • 5 dkg drożdży
  • 1/4 l. mleka
  • łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. oleju
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 l. oleju

Sposób przygotowania:

Chrust
Żółtko rozcieramy z drożdżami. mleko podrzewamy z masłem do temp pokojowej. Do naczynia wsypujemy makę, dodajemy drożdże i mleko, cukier oraz sól. Wyrabiamy ciasto, od czasu do czasu zwilżając dłonie w oleju. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy w prostokąt, z krótego nożem wykrawujemy paseczki. W środku tych paseczków wykrawujemy dziurkę. Przewijamy przez tą dziurkę jeden z krótszych boków. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Chrust
Ciasto rozwałkowujkemy na grubość do pół cm.
Chrust
Następnie wykrajamy paseczki, takie na 3-4 cm.
Chrust
W środku tych paseczków wykrajamy dziurkę i przewijamy jeden z boków.
Chrust
Tak przygotowane faworki odstawiamy na chwilke do wyrośnięcia.