Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chrust

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mąkę przesiać, dodać rozmącone żółtka, śmietanę, sól, esencję, spirytus lub

Chrust

Składniki:

Chrust

 

  • 1 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki poznańskiej
  • 6-7 żółtek
  • 25 dag gęstej śmietany
  • esencja waniliowa lub rumowa
  • płaska łyżka spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • litr oleju do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Chrust
Mąkę przesiać, dodać rozmącone żółtka, śmietanę, sól, esencję, spirytus lub ocet i wyrobić dość ścisłe ciasto (takie jak na makaron). Ciasto rozgnieść dłonią na gruby placek, zwinąć i energicznie ubijać wałkiem. Czynność tę powtórzyć kilkanaście razy (im lepiej ubite ciasto, tym delikatniejsze i kruchsze będą faworki). Rozwałkować ciasto dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką, pociąć na długie romby, każdy naciąć w środku i przewinąć. Kłaść po kilka faworków na mocno rozgrzany olej i gdy tylko się zrumienią, wyjmować łyżką cedzakową i układać na bibule lub papierowym ręczniku. Następnie posypać obucie cukrem pudrem i przełożyć na półmisek. Z tego samego ciasta można usmażyć również róże karnawałowe. 100 g - 395 kcal