paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Chrust cynamonowy 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

chrust czyli klasyczne faworki o wyjątkowym cynamonowym smaku, pasują zarówno do kawy jak i herbaty

Chrust cynamonowy 3

Składniki:

Chrust cynamonowy 3

 

  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Chrust cynamonowy 3
Na stolnice przesiać mąkę dodać żółtka jaj, szczyptę soli, cynamon, spirytus oraz cukier i wyrobić ciasto. następnie uderzać je około 15 minut wałkiem aby nabrało powietrza w ten sposób faworki będą bardziej kruche. Ciasto rozwałkowywać na bardzo cienkie placki. Nożem wycinać paski nie dłuższe niż średnica garnka w którym smażymy. W środku każdego paska zrobić nacięcie (wyciąć szparę), przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego. w garnku rozgrzać tłuszcz i wkładać porcjami faworki smażąc je na lekko złoty kolor. Faworki wyławiać drewnianym patyczkiem i układać je na ręcznikach papierowych.

Tagi:

faworki chrust