aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

SUPERPRZEPIS

Chrust, czyli faworki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 64
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chrust, faworki jak kto woli ważne żeby były kruche i słodkie. A jeśli dodatkowo mogą być zdrowsze to czemu nie spróbować.

Chrust, czyli faworki pieczone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrust, czyli faworki pieczone

 

  • 0,5 kg mąki
  • 5 jaj
  • 5 dag masła
  • 1/4 szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu
  • woda z cukrem do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Chrust, czyli faworki pieczone
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj z mąką. Następnie wbij jajka, dodaj odrobinę soli, śmietanę i rum lub spirytus. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite, a na przekroju pojawią się drobne otworki powietrza.

Przygotowane ciasto podziel na części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i ostrym nożem pokrój na pasy o długości ok 10 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie ciasto. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmaruj wodą z cukrem i upiecz na złoty kolor w temp ok 200 C.

Gotowe od razu obficie posyp cukrem pudrem.
Chrust, czyli faworki pieczone

Tagi:

faworki chrust