gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Chrust piwny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobre- ale tylko wersja dla dorosłych

Chrust piwny

Składniki:

Chrust piwny

 

  • niecałe 2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • ok. 1/3 szklanki piwa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chrust piwny
Do miski wbić żółtka. Dolać piwa i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąki (ok. 1 i 2/3 szklanki). Zagnieść ciasto. Zwinąć do jednorazówki lub w folię aluminiową i włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki. Wycinać romby, na środku zrobić dziurkę i krótszy bok przełożyć przez tę dziurkę. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Po wyjęciu i osuszeniu posypać cukrem pudrem.