monia0101

monia0101

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Chrust pychota, faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze mocno zarumienione

Chrust pychota, faworki

Składniki:

Chrust pychota, faworki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

 

  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia- najlepszy smalec, bądź frytura

Sposób przygotowania:

Chrust pychota, faworki
Najlepiej dać wszystko razem do malaksera ( z nożem) lub do fenomena (zelmer) włączyć na 1-2 minuty i ciasto gotowe z olbrzymią ilością bąbelków powietrza- nie wymaga mozolnego bicia wałkiem ;)) Udzierać po małym kawałku ciasta i bardzo cienko rozwałkować, reszte przykrywać miską- wtedy jest bardziej elastyczne i żeby nie wysychało. Wyciąć w paski i uformować faworki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz, następnie wyciągnąć na ręcznik papierowy żeby się odsączyło z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i schrupać. Najlepsze są mocno zarumienione ;))

Tagi:

faworki chrust