cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chrust z rumem na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne, kruchutkie ,leciutkie , napełnione bąbelkami powietrza i bardzo łatwe do przygotowania faworki na piwie z dodatkiem rumu.

Chrust z rumem  na piwie

Składniki:

Chrust z rumem na piwie

 

  • ok.500 g mąki pszennej
  • 4 zółtka
  • ok.1/2 szklanki mocnego piwa
  • 2 łyżki rumu
  • 2 szczypty soli

 

  • oraz
  • tłuszcz do smażenia /użyłam olej arachidowy/
  • cukier puder z wanilią do posypania

Sposób przygotowania:

Chrust z rumem na piwie
Mąkę przesiać do miseczki. -Dodać sól, żółtka ,rum i piwo. -Zagnieść ciasto o konsystencji pierogowej / jeśli jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, a jeśli twarde piwa /i dobrze wyrobić.Można chwilę obić wałkiem./ ominęłam tę czynność/ -Zawinąć w folię i wstawić w chłodne miejsce na ok. 40-50 min. -Ciasto podzielić na 2-3 części i najlepiej przygotowywać partiami /by zapobiec obsychaniu/. -Wałkować bardzo cieniutko i kroić na paski w kształci prostokąta /3-10cm /i strać się jak najmniej podsypywać maką. -Naciąć wzdłuż przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec. -Przygotowane faworki delikatnie przykryć folią lub wilgotną ściereczką aby zabezpieczyć przed wysychaniem . -Wkładać faworki na dobrze rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. -Odsączyć na papierowym ręczniku , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.