sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

chrusty,chrościki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smak mojego dzieciństwa...

chrusty,chrościki

Składniki:

chrusty,chrościki

  • 0,5-1 kg mąki
  • 5 szt żóltka jaj
  • 2 szklanki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka ocet 10 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3-4 łyzki cukru
  • do posypania cukier puder

Sposób przygotowania:

chrusty,chrościki

Z podanych składników zagniatamy ciasto o niezbyt ścisłej konsystencji.Odstawiamy na chwilke aby ciasto 'odpoczęło'.Odrywamy kawałek,wałkujemy na stolnicy (nie za cienko).Kroimy nożem w paski szerokości 3-4 cm i dowolnej długości.Zawijamy faworki.Smażymy na rozgrzanym oleju na brązowo z każdej strony.

Tagi:

chrust