bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Chrzan tarty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na święta zawsze sama przygotowuję chrzan, jest dużo lepszy niż ten ze sklepu, przynajmniej mam pewność że nie zawiera konserwantów. Taki chrzan jest doskonałym dodatkiem do ćwikły, sosów czy żurku.

Chrzan tarty

Składniki:

Chrzan tarty

 

  • 1 kilogram korzenia chrzanu
  • Sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Chrzan tarty
Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin. Następnie chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ja starłam w robocie na tarczy z drobnymi oczkami.

Do letniej wody dodajemy sól oraz wciskamy sok z cytryny, wlewamy do startego chrzanu. Dokładnie mieszamy, chrzan przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.