ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Chrzan z jajkami na Wielkanoc

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy chrzanik na święta z dodatkiem majonezu własnoręcznie robionego, rewelacja!

Chrzan z jajkami na Wielkanoc Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrzan z jajkami na Wielkanoc

 

  • pół kostki masła 82%
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • chrzan "Polonaise"
  • śmietana 18% 2-3 łyżki
  • majonez (ja użyłam ręcznie robionego https://gotujmy.pl/domowy-majonez-popisowy-,przepisy,186577.html )

 

Sposób przygotowania:

Chrzan z jajkami na Wielkanoc
Żółtka oddzielamy od części białkowej. Masło ucieramy z żółtkami na jednolicie gładką masę. Aby lepiej się nam ucierało, masło należy wyjąć dużo wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Do masy dodajemy słoiczek chrzanu -mieszamy do połączenia się składników. Białka z jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z masą. Dodajemy około 5 łyżek majonezu, mieszamy i dodajemy trochę śmietany. W zależności od pożądanej konsystencji dodajemy więcej lub mniej majonezu i śmietany.
Chrzan z jajkami na Wielkanoc
Z 4 jajek oddzielamy części białka od żółtek.
Chrzan z jajkami na Wielkanoc
Ucieramy masło z czterema żółtkami do jednolitej konsystencji.
Chrzan z jajkami na Wielkanoc
Do utartej masy dodajemy cały chrzan Polonaise
Chrzan z jajkami na Wielkanoc
Ścieramy białka na drobnych oczkach tarki i na koniec dodajemy majonez i śmietanę według pożądanej przez nas konsystencji.