bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chrzan żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Chrzan z dodatkiem konfitury żurawinowej jest bardzo smaczny, na lekko ostry smak, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Zawsze przygotowuje go ze świeżo utartego chrzanu, idealny jako dodatek do wędlin lub białej kiełbasy.

Chrzan żurawinowy

Składniki:

Chrzan żurawinowy

 

  • 2-3 korzenie chrzanu
  • 3/4 szklanki konfitury żurawinowej
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Chrzan żurawinowy
Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin (chrzan będzie bardziej miękki podczas tarcia).

Ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy konfiturę żurawinową, lekko solimy.

Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki. 

Tagi:

chrzan