Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Chrzanowa polędwica w śmietanowym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Aromatyczne mięso w pysznym sosie śmietanowym - idealne na świąteczny obiad.

Chrzanowa polędwica w śmietanowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chrzanowa polędwica w śmietanowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Chrzanowa polędwica w śmietanowym sosie
Polędwice jeśli jest długa dzielimy na pół. Do miseczki przekładamy chrzan, do którego dodajemy pieprz ziołowy, bazylię oraz 0,5 łyżeczki soli - całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną chrzanową marynatą smarujemy mięso z każdej strony, po czym wkładamy na noc do lodówki.



W garnku rogrzewamy niewielką ilość oleju i chwilę przesmażamy mięso po obu stronach, po czym zalewamy je wodą, dodajemy liście laurowe, 2 ziela angielskie, pół łyżeczki soli i nieco zmielonego pieprzu czarnego. Na wolnym ogniu dusimy całość pod przykryciem.



Kiedy woda odparuje wlewamy śmietankę, całość ponownie doprawiamy do smaku, a gdy śmietana już nieco zgęstnieje podajemy polędwice do obiadu.
Chrzanowa polędwica w śmietanowym sosie
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Chrzanowa polędwica w śmietanowym sosie
Do miseczki przekładamy chrzan, do którego dodajemy pieprz ziołowy
Chrzanowa polędwica w śmietanowym sosie
Przygotowaną chrzanową marynatą smarujemy mięso z każdej strony,