Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Chrzanowa terrina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tę przystawkę przygotujesz szybko i łatwo z niewyszukanych składników. Pachnie orzeźwiająco ogórkiem i ma lekko chrzanowy smak.

Chrzanowa terrina

Składniki:

Chrzanowa terrina

 

Sposób przygotowania:

Chrzanowa terrina
1. Formę keksówkę wyłóż folią spożywczą. Ogórek umyj, pokrój wzdłuż (np. obieraczką) w cienkie plastry, oprósz solą, wyłóż nimi dno i boki formy, tak by na siebie nachodziły i wystawały poza nią (przykryjemy nimi masę).

2. Żelatynę rozpuść w małej ilości wody. Twaróg i śmietanę dokładnie zmiksuj wraz z chrzanem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj żelatynę, miksuj, by składniki dokładnie się połączyły.

3. Masę przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnię. Przykryj wystającymi kawałkami plastrów ogórka, a potem folią spożywczą. Wstaw na noc do lodówki, by terrina dobrze zastygła. 

przygotowanie formy

Chrzanowa terrina
Chrzanowa terrina

Formę keksówkę wyłóż folią spożywczą. Ogórek umyj, pokrój wzdłuż (np. obieraczką) w cienkie plastry, oprósz solą, wyłóż nimi dno i boki formy, tak by na siebie nachodziły i wystawały poza nią (przykryjemy nimi masę).

przygotowanie masy

Chrzanowa terrina
Chrzanowa terrina

Żelatynę rozpuść w małej ilości wody. Twaróg i śmietanę dokładnie zmiksuj wraz z chrzanem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj żelatynę, miksuj, by składniki dokładnie się połączyły.

wykańczanie

Chrzanowa terrina
Chrzanowa terrina

Masę przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnię. Przykryj wystającymi kawałkami plastrów ogórka, a potem folią spożywczą. Wstaw na noc do lodówki, by terrina dobrze zastygła.

Tagi:

przystawki