Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo oryginalne połączenie chrzanu i żurawiny zaowocowało pyszną potrawą, polecam gorąco

Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną
Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste. Kolejno wlewamy tyle bulionu, żeby przykrył ryż, dodajemy chrzan i żurawinę i całość smażymy do momentu aż ryż będzie miękki co jakiś czas podlewając bulionem. Około 5 minut przed końcem smażenia dodajemy podsmażonego indyka. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką i ewentualnie solą i pieprzem. Życzę smacznego :)
Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę.
Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną
Następnie wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną
Kolejno wlewamy tyle bulionu, żeby przykrył ryż, dodajemy chrzan i żurawinę i całość smażymy.
Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną
Około 5 minut przed końcem smażenia dodajemy podsmażonego indyka.