Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Chrzanowe risotto z kurczakiem i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, kremowe risotto z kurczakiem i mocną nutą chrzanu, posypane świeżym tymiankiem i startym parmezanem.

Chrzanowe risotto z kurczakiem i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrzanowe risotto z kurczakiem i tymiankiem

 

  • pierś z kurczaka 1 szt
  • ryż do risotta 150 gram
  • bulion 500 ml
  • chrzan 3 czubate łyżki
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • parmezan starty do posypania
  • posiekane listki tymianku
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania:

Chrzanowe risotto z kurczakiem i tymiankiem
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Skrapiamy ją oliwą i nacieramy solą oraz pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę.

Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka przez 5 minut na rozgrzanej oliwie.

Podlewamy ryż bulionem, dodajemy chrzan. Dusimy do momentu, aż ryż będzie miękki i będzie miał kremową konsystencję. W międzyczasie dolewamy bulionu i mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy usmażonego kurczaka.

Tymianek siekamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.
Chrzanowe risotto z kurczakiem i tymiankiem
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Skrapiamy ją oliwą i nacieramy solą oraz pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Chrzanowe risotto z kurczakiem i tymiankiem
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Skrapiamy ją oliwą i nacieramy solą oraz pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Chrzanowe risotto z kurczakiem i tymiankiem
Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka przez 5 minut na rozgrzanej oliwie.
Chrzanowe risotto z kurczakiem i tymiankiem
Tymianek siekamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Tagi:

risotto mięso