eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chrzanowo-miodowe udka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Soczyste udka chrzanowo-miodowe pieczone w woreczku w piekarniku.

Chrzanowo-miodowe udka Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrzanowo-miodowe udka Eli

 

  • 3 tylne ćwiartki kurczaka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku-może być mniej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

 

Sposób przygotowania:

Chrzanowo-miodowe udka Eli
Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć pałki od udek i ponacinać skórę. Wymieszać olej,miód,chrzan i przyprawę. Powstałą marynatą posmarować mięso w włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Obraną cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę. Do woreczka włożyć cebulę,czosnek,na to mięso razem z marynatą. Woreczek spiąć zapinką i włożyć do brytfanki.Piec mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 40 minut.Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika i rozciąć ostrożnie woreczek. Całą zawartość wyłożyć do brytfanki,włożyć do piekarnika i piec jeszcze aż udka się zrumienią,co jakiś czas polewając wodą. Udka wyjąć na półmisek i przykryć folią aluminiową,żeby nie wystygły. Powstały sos zlać do rondla i zmiksować. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Smacznego!
Chrzanowo-miodowe udka Eli
Odciąć pałki od udek i ponacinać skórę...
Chrzanowo-miodowe udka Eli
Wymieszać olej miód chrzan i przyprawę typu jarzynka.
Chrzanowo-miodowe udka Eli
Obraną cebulę posiekać czosnek przecisnąć przez praskę.
Chrzanowo-miodowe udka Eli
Cebulę czosnek i mięso razem z zalewą włożyć do woreczka.