Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Chrzanowy żurek z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój ulubiony żurek z marchewką, białą kiełbasą, jajkiem oraz dużą ilością chrzanu, bez śmietany. Pojawia się u mnie w domu nie tylko od święta.

Chrzanowy żurek z białą kiełbasą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrzanowy żurek z białą kiełbasą

 

  • 1/2 litra żurku w butelce
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 białych kiełbasek
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 suszone grzybki

Sposób przygotowania:

Chrzanowy żurek z białą kiełbasą
Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Pietruszkę, selera, cebulę i czosnek wrzucić do gara w całości, marchewkę pokroić w półplasterki.

Zalać ok. 1,5 litra wody, dodać suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 min. Po tym czasie, wrzucić kiełbaski, wlać żurek z butelki, dodać chrzan oraz majeranek i zagotować.

Następnie gotować jeszcze przez 15 min. Przyprawić pieprzem i solą. Jajka ugotować na twardo w osobnym garnku.

Na talerzu podawać obrane ze skorupki i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, obraną kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki z gorącym żurkiem. Podawać z pieczywem. 
Chrzanowy żurek z białą kiełbasą
Obrane ze skorupki i pokrojone na mniejsze kawałji jajko oraz biała kiełbasa w półplasterkach przez zalaniem żurku

Tagi:

zupa żur żurek