Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Churros (Hiszpania)

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Ciasto przygotować poprzedniego dnia według następującego przepisu: zagotować

Churros (Hiszpania)

Składniki:

Churros (Hiszpania)

 

  • 20 dag mąki
  • 1 szkl wody
  • 5 dag smalcu lub masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Churros (Hiszpania)
Ciasto przygotować poprzedniego dnia według następującego przepisu: zagotować wodę ze smalcem. Do wrzątku wsypać makę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać aż masa będzie gładka i błyszcząca. Troche ostudzić i dokładnie wymieszać z roztrzepanymi widelcem jajkami, odstawić. Rano rozgrzać olej w szerokim garnku. Napełnić szprycę ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy zciasta. Ciasto jest dosyć twarde więc szpryca musi być mocna. Gorące, złociste churros osuszyć na papierze i posypać cukrem. Churros można jeść maczając w gorącej kawie lub czekoladzie.