pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chutney pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gęsty sos z wyrazistymi kawałkami pomarańczy wspaniale komponujący się ze smażonym drobiem.

Chutney pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chutney pomarańczowy

 

  • pomarańcze 4
  • sos sojowy 3 łyżki
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • skórka z pomarańczy 2 łyżki
  • papryczka chili suszona ½
  • sok pomarańczowy 60 ml,

Sposób przygotowania:

Chutney pomarańczowy
Z pomarańczy wybieramy sam miąższ. Przekładamy do rondelka. Wlewamy sok pomarańczowy. Dodajemy również ocet balsamiczny i sos sojowy. Podgrzewamy kilkanaście minut, aż miąższ częściowo się rozpadnie. Dodajemy skórkę z pomarańczy. A po chwili również dosypujemy suszoną papryczkę chili. Podgrzewamy jeszcze około 15 minut i gotowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy schłodzone.
Chutney pomarańczowy
Pomarańcze obieramy z białych części
Chutney pomarańczowy
Dodajemy sos sojowmy oraz ocet balsamiczny
Chutney pomarańczowy
Podgrzewamy dodając startą skórkę pomarańczy
Chutney pomarańczowy
Na koniec dodajemy suszoną, pokruszoną papryczkę chili

Tagi:

sosy