Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Chutney pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chutney pomidorowy jest świetny do wszelkich mięs.

Chutney pomidorowy

Składniki:

Chutney pomidorowy

 

  • 80 dag dojrzałych pomidorów
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 4 średnie cebule
  • 100 ml octu winnego
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 30 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanych goździków

 

Sposób przygotowania:

Chutney pomidorowy
Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa zalać winem i octem. Gotować w otwartym naczyniu przez ok. 1 godz. Dodać cukier i pozostałe przyprawy. Dusić dalej przez ok. 30 min. Gotowym sosem napełnić wyparzone uprzednio słoiki. Zakręcić.