SUPERPRZEPIS

Chutney warzywny

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Chutney warzywny Więcej zdjęć (3)

Gęsty, aromatyczny i dość pikantny sos do pieczeni i mięs na zimno.

Składniki:

Chutney warzywny

 

  • dynia obrana i bez nasion - 1 kg
  • pomidory – 500 g
  • marchewka - 300 g
  • cebula - 2 szt.
  • ocet jabłkowy - ½ litra
  • świeży imbir - do smaku
  • papryczka chilli - 2 szt.
  • sól - 2 łyżki
  • curry - 2 łyżeczki
  • gorczyca w ziarnach - 1 łyżka
  • cukier - ½ szk.

 

Sposób przygotowania:

Chutney warzywny
Obraną i pozbawioną nasion dynię ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z solą i odstawiam na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dynię bardzo dokładnie odciskam z soku i przekładam do rondla z grubym dnem. Obraną marchewkę również ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do rondla. Papryczki pozbawiam nasion i bardzo drobno kroję. Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kosteczkę. Chilli i cebulę dodaję do warzyw w rondlu. Świeży imbir obieram, ścieram na drobnych oczkach tarki i łączę z warzywami. Dodaję przyprawy i ocet jabłkowy, całość doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na średnim ogniu, często mieszając. Umyte pomidory sparzam wrzącą wodą i obieram ze skórki. Kroję je na mniejsze kawałki i przekładam do rondla w chwili, gdy warzywa są już miękkie. W dalszym ciągu gotuję często mieszając do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Gotowy chutney przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzuję 15 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
Chutney warzywny
Sos gotuję często mieszając do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Chutney warzywny
Gotowy chutney przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków.

Tagi:

dynia beza bezy