kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Chutney z dyni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne chutney, wspaniały dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, zasmakuje każdemu! Polecam smakoszom korzennych smaków!

Chutney z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chutney z dyni

 

  • 1 kg dyni
  • 3 średnie cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 papryczki chilli
  • 10 dag gorczycy
  • 30 dag rodzynek
  • 10 dag cukru
  • 200 ml octu balsamicznego
  • 250 ml wody
  • 3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Chutney z dyni
Przygotowujemy składniki, ja rozdzieliłam część stałych składników na 3 pojemniki: 2 miski i moździerz. W pierwszej misce umieściłam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w taką samą kostkę czerwoną paprykę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę chilli. W drugiej misce umieściłam obraną, oczyszczoną i pokrojoną kostkę (ok. 5mm x5mm) dynię i rodzynki. W moździerzu rozgniotłam drobno ziele angielskie i dorzuciłam do niego kumin. Potrawę będziemy przygotowywali w dużym garnku. Do garnka wlewamy olej, taką ilość żeby zakryła cienką warstwą dno i rozgrzewamy go. Na rozgrzany olej wrzucamy gorczycę, przykrywamy garnek i podgrzewamy aż przestanie strzelać. Jest to dość trudny proces, należy kontrolować co jakiś czas gorczycę żeby jej nie spalić i potrząsać co jakiś czas garnkiem. Gdy gorczyca będzie już uprażona (będzie miała czarny kolor), obniżamy temperaturę i dodajemy składniki z pierwszej miski (paprykę x 2 i cebulę) odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy wszystko tak długo, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy ziele angielskie z kuminem i rozgnieciony czosnek, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3 min. Dodajemy składniki z drugiej miski (dynię i rodzynki) oraz wodę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu często mieszając ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy kolejne 30 min. w odkrytym garnku. Gotowe chutney podajemy na gorąco lub na zimno jako dodatek do pieczonego mięsa lub pasztetów. SMACZNEGO!
Chutney z dyni
Przygotowanie składników: kroimy cebulę, paprykę i dynię, ziele angielskie rozcieramy w moździerzu
Chutney z dyni
Gorczycę prażymy na rozgrzanym oleju, uprażona gorczyca zmieni kolor na czarny
Chutney z dyni
Do gorczycy dodajemy cebulę i paprykę, smażymy wszystko aż cebula zmięknie
Chutney z dyni
Dodajemy resztę składników i gotujemy aż wszystko połączy się w aromatyczną całość

Tagi:

dynia