szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciacho czekoladowe z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybka babka czekoladowa z nutką pomarańczy jest bardzo prostym do przygotowania smakołykiem. Polecam.

Ciacho czekoladowe z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciacho czekoladowe z nutą pomarańczy

 

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pomarańcza
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • Dodatkowo:
  • cukrowe perełki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciacho czekoladowe z nutą pomarańczy
Pomarańcze oparzamy i ścieramy skórkę, a następnie kroimy na pół I wyciskamy sok. W kąpieli wodnej roztapiamy połowę czekolady mlecznej i połowę gorzkiej razem. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek, cukier, cukier z wanilia I cynamon. Dodajemy jajka, olej, jogurt I mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy sok z pomarańczy I roztopioną czekoladę, całość mieszamy I przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Roztapiamy resztę czekolady a z pozostałego soku z pomarańczy I cukru pudru przygotowujemy lukier. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą, lukrem I dekorujemy skórką pomarańczową oraz cukrowymi perełkami. .
Ciacho czekoladowe z nutą pomarańczy
Etap 1 Skąłdniki sypkie wsypujemy do miski i mieszamy
Ciacho czekoladowe z nutą pomarańczy
Etap 2 Dodajemy jajka i całosc mieszamy dokąłdnie
Ciacho czekoladowe z nutą pomarańczy
Etap 3 Dodajemy roztopiona czekoladę i mieszamy
Ciacho czekoladowe z nutą pomarańczy
Etap 4 Pieczemy babkę do suchego patyczka i ozdabiamy