zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Ciacho pastelowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pastele są smaczne :-) :-)

Ciacho pastelowe

Składniki:

Ciacho pastelowe

 

  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1,20 kg jabłek
  • 2 zielone galaretki
  • 1 łyżka masła
  • BITA ŚMIETANA:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka dowolnego koloru

Sposób przygotowania:

Ciacho pastelowe
Upiec osobno dwa cienkie jasne biszkopty ale do jednego z nich dodajemy czerwony kisiel żeby ciasto było różowe. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubijamy z cukrem,wsypujemy kokos z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę i pieczemy ok.10-15 min.w temp. 180*C. MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach.Masło podgrzać,dodać jabłka-chwilę smażyć.Dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać-jeszcze chwile smażyć. BITA ŚMIETANA: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szkl.wody i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem.Dodać tężejącą galaretkę. PRZEŁOŻENIE CIACHA: Biszkopt różowy,masa jabłkowa,biszkopt jasny,bita śmietana,ciasto kokosowe.Wierzch można polać polewą czekoladową lub zrobić wzorki.