ciapu - ciap

bogda46

Mistrz Kuchni
Przepisy: 158
zdjęcia: 1 z 1
ciapu - ciap
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

myślę że warto spróbować innego smaku


trudność: łatwe
czas:

ciapu - ciap - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • sól , pieprz

ciapu - ciap - PRZYGOTOWANIE:

Obrane i osolone ziemniaki ugotować , odcedzić . Osobno ugotować kapustę . Po odcedzeniu wrzucić do ziemniaków , dodać smalec i trochę pieprzu .
Podawać z klopsami mielonymi lub (moje ulubione) z pieczonymi żeberkami i dużą ilością sosu .

Nazwę wymyśliłam mając 3 lata , czekając w szpitalu na operację . Miałam głodówkę przed zabiegiem o czym nikt nie powiedział mojej mamie która przyniosła mi taki właśnie obiad . Byłam przegłodzona i jadłam rękami , a że sosu było dużo , więc robiło "ciap - ciap" . Nie wiem jaka powinna być prawidłowa nazwa , bo ta się u nas przyjęła .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do ciapu - ciap (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka

2010-03-26 07:42
Ja znam ta potrawę pod nazwą ,, Ciaper kapusta " - wiem , że podają ja z duszonymi żeberkami ( czasem nawet kapusta gotowana jest na wywarze z obgotowania żeberek ) .Zawsze mnie zastanawiało tylko czemu dodawany jest do niej smalec ze skwarkami jak potem podaje się ja do żeberek ( czy mięs ) w sosie .Ale to chyba jest tak , że jest podawana albo samodzielne danie ( i wtedy okrasa się przydaje ) lub jako dodatek do mięs .
A ciekawe jest , że potrawa ta jest popularna w wielu krajach . Holendrzy maja narodowe danie które nazywa się Stamppot - tyle ,że oni zapiekają taka mieszaninę kładąc na wierzchu kiełbasę .
Bardzo smaczna i syta ta ,,ciap kapusta " - lubię takie dania wywodzace sie z kuchni regionalnych.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-03-26 15:31
Dzieki Buniu za lekcje, podziwiam Twoja wiedze. Fajna nazwa ;)
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-03-26 16:09
Uwielbiam ciap-kapuste, jak chyba kazda slazaczka:)
Skomentuj
Oceń:
0
asia92

asia92

2010-04-18 11:22
chętnie wypróbuję, bo zapowiada się smacznie:) 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Kapusta czerwona obiadowa Łazanki z kapustą - zapiekanka Surówka z kapusty
Kapusta z pieczarkami wersja pikantna Kotlety z białej kapusty Pomidorowy kapuśniak z kiełbaską
Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską Bigos z młodej kapusty Racuchy z kapusty
Prosty bigos ze świeżej kapusty Pulpeciki na kapuście włoskiej Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane