bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

ciapu - ciap

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

myślę że warto spróbować innego smaku

ciapu - ciap

Składniki:

ciapu - ciap

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:

ciapu - ciap
Obrane i osolone ziemniaki ugotować , odcedzić . Osobno ugotować kapustę . Po odcedzeniu wrzucić do ziemniaków , dodać smalec i trochę pieprzu .
Podawać z klopsami mielonymi lub (moje ulubione) z pieczonymi żeberkami i dużą ilością sosu .

Nazwę wymyśliłam mając 3 lata , czekając w szpitalu na operację . Miałam głodówkę przed zabiegiem o czym nikt nie powiedział mojej mamie która przyniosła mi taki właśnie obiad . Byłam przegłodzona i jadłam rękami , a że sosu było dużo , więc robiło "ciap - ciap" . Nie wiem jaka powinna być prawidłowa nazwa , bo ta się u nas przyjęła .