SUPERPRZEPIS

Ciasta jak z wafli

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ciasta jak z wafli Więcej zdjęć (5)

Przepis znalazłam w strych wycinkach z gazet i jak zrobiłam je pierwszy raz to byłam bardzo miło zaskoczona, a dzieci nie mogły się najeść.

Składniki:

Ciasta jak z wafli

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • Krem:
  • 40 dag serka śmietankowego
  • 10 dag migdałów
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasta jak z wafli
Ciasto: Jajka ubić z cukrem do białości, dodać do nich mleko i przesianą mąkę, wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto jak na naleśniki. Blaszkę do pieczenie nie wykładać papierem, a dokładnie wysmarować tłuszczem, kłaść łyżką porcję ciasta i rozsmarować malutkie i cieniutkie naleśniki. Piekarnik nagrzać do 180st i wstawić blaszkę z placuszkami, piec kilka minut do momentu zrumienienia, wyjąć z piekarnika i od razu szybko zwijać w ruloniki, trzeba się spieszyć i zwinąć puki są gorące bo kiedy wystygną to już ich nie zwiniemy co też nie jest problemem bo takie płaskie też są pyszne. Zwinięte rurki powinno się jeszcze raz wstawić do ciepłego piekarnika i podsuszyć jak bezy, ale ja tego nie robię i są pyszne. Krem: Migdały uprażyć na patelni i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem pudrem i migdałami na krem (można zostawić troszkę migdałów do dekoracji) Krem przełożyć do worka cukierniczego z dużą końcówką i napełnić nim zimne rurki.
Ciasta jak z wafli
z podanych składników ubić gładkie ciasto jak na naleśniki
Ciasta jak z wafli
Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i lać z ciasta małe placuszki
Ciasta jak z wafli
Szybko z gracych placuszków zwijać rureczki i zostawić do wystudzenia
Ciasta jak z wafli
Zimne rurki napełnić dokładnie kremem z serka i migdałów