Lemonaga

Lemonaga

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Ciasteczka Amaretti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasteczka migdałowe - pomysłowość i tradycja. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Ciasteczka Amaretti

Składniki:

Ciasteczka Amaretti

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Amaretti

Mieszmy miękkie masło z cukrem. Nastepnie – wciąż mieszając – dodajemy kolejno: przyprawy, posiekane migdały, żółtka i skórkę cytrusów. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i jak najszybciej zagniatamy.



Tak przygotowane ciasto zawijamy w filię kuchenną i wkładamy do lodówki na 10 minut. Po wyciągnięciu formujemy niewielkie ciasteczka, z których każde dekorujemy 1 migdałem. Smarujemy je białkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 18 minut. Zanim podamy, czekamy aż ostygną.



Wskazówki:

Szczypta mąki kukurydzianej dodana do cista sprawi, że cisteczka będą jeszcze bardziej chrupiące. Warto też użyć gorzkich migdałów.