gosia56

gosia56

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasteczka anielskie oczka.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na konkurs z konfiturą lub słodkim syropem Polska Róza

Ciasteczka anielskie oczka.

Składniki:

Ciasteczka anielskie oczka.

  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 dkg cukru pudru
  • 12,5 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 30 dkg mąki
  • 8 dkg mąki ziemniaczanej
  • olejek rumowy parę kropli
  • marmolada rózana

Sposób przygotowania:

Ciasteczka anielskie oczka.

Masło lub margarynę utrzeć z .cukrem ,cukrem pudrem,cukrem waniliowym.Do utartego masła dodać jajko jeszcze trochę ucierać,wymieszać mąki dodac do masła ,dodac równiez zapach ,wymieszać .Ciasto schłodzić w lodówce pół godziny. Ze schłodzonego ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, Palcem zrobić w kulce wgłębienie ,połozyć kulkę na blachę,wyłożoną papierem do pieczenia,Kulki układamy na blasze zachowując odstępy,ponieważ ciastka urosną. Do wgłębienia dajemy marmoladę. Blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut pieczemy na złoty kolor.Temperatura piekarnika 150 st termoobieg. POLECAM !!!

Redakcja poleca: