marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka anyżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciastka z dodatkiem ziół,a zwłaszcza anyżu przydają lekko orientalnego smaku.Dlatego też często dodaje się gamy przeróżnych przypraw do ciast słodkich lub pikantnych.

Ciasteczka anyżowe

Składniki:

Ciasteczka anyżowe

 

  • 250 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny lub miękkiego masła,
  • 3-4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki cukru brązowego,
  • cukier waniliowy,
  • duża szczypta sproszkowanego anyżu,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
  • arkusz pergaminu na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka anyżowe
Mąkę z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, które odstawić na potem. Dodać cukier brązowy, cukier waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto oraz utłuczone kwiaty anyżku w szczypcie. Wszystkie składniki wyrobić i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować w woreczek foliowy i schłodzić z godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać na kwadrans przed pieczeniem do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia. Ciasto po wyjęciu rozwałkować niezbyt grubo i wykrawać szklaneczką niewielkie kółeczka. Układać ciastka na blasze i posmarować lekko rozmąconym białkiem po wierzchu. Wstawić blachę do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć ciastka na talerz lub tacę łopatką kuchenną. Piec kolejne ciastka,aż do wyczerpania zapasów ciasta.