Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasteczka bakaliowe na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Samo zdrowie: miód i wszystkie możliwe bakalie można dodać, do tego płatki i otręby. Doskonałe ciasto na wigilijny stół. Miód jak mówi tradycja zapewnia miłość, dostatek i szczęście, orzechy mądrość, migdały to symbol nadziei.

Ciasteczka bakaliowe na miodzie  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasteczka bakaliowe na miodzie

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bakaliowe na miodzie
Bakalie,oprócz kandyzowanej skórki pomarańczowej i pestek słonecznika, drobno pokroić. Przesiać na stolnicę obie rodzaje mąki, dodać płatki, otręby, masło, jajka i bakalie.

Zagnieść ciasto, uformować rulon i odłożyć na noc do schłodzenia. Następnie ostrym nożem kroić rulon w krążki, układać na papierze do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 
Ciasteczka bakaliowe na mioddzie
Bakalie należy drobno pokroić i wymieszać
Ciasteczka bakaliowe na mioddzie
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść
Ciasteczka bakaliowe na mioddzie
Ciasto uformować w rulon, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
Ciasteczka bakaliowe na mioddzie
Ostrym nożem pokroić rulon w krążki około 1 cm grubości
Ciasteczka bakaliowe na mioddzie
Piec w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut