marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka bez jaj z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do ciasta zwykle dawane są jajka lub żółtka. Dziś będą ciastka maślane bez jajek z dodatkiem zimnej wody i bakalii.

Ciasteczka bez jaj z dodatkami

Składniki:

Ciasteczka bez jaj z dodatkami

  • 100 g.masła miękkiego,
  • 125 g.mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • esencja waniliowa,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • 1/4 tabliczki czekolady deserowej,
  • 5 dag. suszonych moreli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • oraz arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bez jaj z dodatkami
Składniki na kruche ciasto przygotować i odmierzać przy dodawaniu do naczynia. Następnie posiekać połowę kostki masła z cukrem pudrem nożem, dodać odrobinę zimnej wody i pełną szklankę mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Ułamać 1/4 tabliczki czekolady deserowej i posiekać oburącz na stolnicy lub desce do chleba, a wraz z nią posiekać jakieś suszone owoce, np. morele również w kostkę lub w paseczki. Wszystko razem wyrabiać i zagnieść w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce przez niecałą godzinę.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód i wykrawać szklanką lub foremkami kształty. Układać ciastka niedaleko od siebie na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić lekko i przełożyć na talerzyk oraz jeść. 

Tagi:

czekolada