misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Ciasteczka biało - czarne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo efektowne i smaczne ciasteczka na różne okazje w zależności jakie wzorki zrobimy

Ciasteczka biało - czarne

Składniki:

Ciasteczka biało - czarne

 

 

  • MARCEPAN/DEKORACJA
  • 300g cukru pudru
  • 100g mleka w proszku (pełne)
  • 80g masła
  • 1 białko

 

  • DODATKOWO
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Ciasteczka biało - czarne

Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 -2 godziny. Rozwałkować bardzo cienko między kawałkami folii i wykrawać foremkami o różnych kształtach ciasteczka i układać na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180-200 stopni.



Z powyższych składników zagnieść marcepan (w razie konieczności można dodać trochę więcej cukru pudru).Schłodzić w lodówce.

Rozwałkować między kawałkami folii i wycinać takie same wzory jak ciasteczka. Ciasteczko posmarować białkiem i przykleić marcepan. Odłożyć na kilka godzin.


SMACZNEGO!