iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasteczka chałwowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis na ciastka z bloga Pyzy po bardzo niewielkich zmianach wprowadzonych przez moją osobę, zmiany zostały wprowadzone z konieczności, ale i tak wyszły pysznie.

Ciasteczka chałwowe

Składniki:

Ciasteczka chałwowe

 

  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 11 dag pasty sezomowej tahini u mnie kupna, ale można zrobić samemu
  • śmietany 30 % ja nie miałam w domu więc dodałam śmietankę do kawy i też wyszło
  • 27 dag mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasteczka chałwowe

ETAP 1:

Ciasteczka chałwowe
Ciasto bardzo łatwo się zagniata i dobrze się z nim pracuje.

Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem do utartego kremu dodać pastę sezamową, śmietankę i cynamon, wymieszać. Przesianą mąkę dodać do kremu maślanego i już przy pomocy dłoni zagnieść ciasto

ETAP 2:

Ciasteczka chałwowe
Delikatnie naciskając widelcem spłaszczyć ciastka

następnie z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy widelca kulki lekko spłaszczyć formując ciastka.
Piec w 200 st około 10 minut do uzyskania złotego koloru.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu delikatnie zdjąć ciastka z blaszki.