marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka cytrynowe z cukrem trzcinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść oraz schłodzić lub zamrozić na krótko. Rozwałkować,formować kształty.Posypać cukrem.Piec 15 m

Ciasteczka cytrynowe z cukrem trzcinowym

Składniki:

Ciasteczka cytrynowe z cukrem trzcinowym

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g.margaryny do pieczenia"Palma",
  • 3 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 3/4 szklanki cukru białego,
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny(bez pestek),
  • skórka otarta z cytryny,
  • cukier trzcinowy do posypki,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cytrynowe z cukrem trzcinowym
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia prosto na stolnicę oraz posiekać z margaryną na wiórki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i otrzeć z niej skórkę na drobnej tarce. Przekroić na wpół i wycisnąć z połówki sok, wybierając pestki łyżeczką. Żółtka oddzielić od białek i dodać wraz z cukrem, śmietanką oraz sokiem i skórką z cytryny do dołka w mące. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto. Wstawić w naczyniu lub woreczku foliowym na 20 min. do zamrażarki, aby skruszało. Po wyjęciu rozwałkować niezbyt grubo i wyciskać kieliszkiem lub literatką kształty. Posypać po wierzchu trzcinowym cukrem, wklepując kryształki lekko palcem w ciastka ,aby nie pospadały podczas pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200 st. C,a blachę natrzeć tłuszczem i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ułożyć ciastka w małym odstępie na blasze i wstawić na 10-15 min. do piekarnika. Pilnować czasu pieczenia i wyjąć ciastka na czas. Jeśli zostanie zapas ciasta, wykorzystać lub zamrozić na potem. Ciastka przełożyć na duży talerz.

Tagi:

beza bezy