alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasteczka figowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka figowo-czekoladowe

Ciasteczka figowo-czekoladowe

Składniki:

Ciasteczka figowo-czekoladowe

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 25 dag masła
  • 10 dag mielonego siemienia lnianego
  • 2,5 dag siemienia w ziarenkach
  • 2,5 dag płatków owsianych
  • pół kostki czekolady deserowej
  • 4 żółtka
  • 5 dag posiekanych fig
  • szczypta soli
  • brązowy cukier i siemię do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka figowo-czekoladowe
Najpierw wymieszać ze sobą sypkie składniki. Po czym posiekać je z masłem. Wlać żółtka, zagnieść ciasto. Posiekać czekoladę, dodać, wymieszać z figami. Z ciasta ukształtować ciasteczka, które owinąć w folię i wstawić na 40 minut do zamrażarki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez 12 minut

Tagi:

czekolada