SUPERPRZEPIS

Ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą

  • 3
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 110
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka są pyszne - kruche i delikatne w smaku. Idealnie sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej oraz diabetyków.

Składniki:

Ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą

13-14 sztuk:

  • 100 g oleju kokosowego
  • 150 g płatków jaglanych
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 60 g cukru (u mnie ksylitol - tak jak w przypadku diabetyków)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 30g czekolady (bezglutenowe; u mnie gorzka oraz mikro kropla truskawkowa)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą

Ciasto:

Ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą
Masa powinna być miękka i zdatna do formowania się.

Do miski przesypać płatki jaglane, mąkę i cukier/ksylitol. Całość zalać płynnym olejem kokosowym i po wymieszaniu - połączyć z jajkiem.

Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać posiekaną czekoladę.

Formowanie:

Ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą
Ciastka powinny być dość lekko spłaszczone.

Z ciasta należy uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.

Następnie każdą kuleczkę spłaszczyć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą
Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.

Ciasteczka piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)

Tagi:

ciastka