jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasteczka – jajeczka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Na Wielkanocnym stole nie tylko króluje mazurek, czy sernik. Zawsze staram się upiec mniejsze słodkości-czyli ciasteczka, które są podzielne, równie smaczne, a dzieci za nimi przepadają!

Ciasteczka – jajeczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka – jajeczka

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 20 dag masła (1 kostka)

 

 

  • Masa budyniowa:
  • 0,4 litry mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka – jajeczka
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej masło, cukier puder oraz żółtka. Zarabiamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 5 mm. Za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka. W co drugim ciastku wykonujemy otwór (np. za pomocą kieliszka). Ciasteczka pieczemy około 10-15 min w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy.MASA: W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy. Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń oraz cukier waniliowy. Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone ciasteczka. Sklejamy po dwa ciasteczka: jedno całe, drugie z otworem.WYKOŃCZENIE: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy wierzch ciasteczek. Pozostawiamy do chłodu by czekolada zastygła.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą zalewamy środki ciasteczek. Odstawiamy ponownie do zastygnięcia. Gotowe.
Ciasteczka – jajeczka
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. zagniatamy ciasto
Ciasteczka – jajeczka
Gotowe ciasto wałkujemy. foremka wycinamy jajeczka
Ciasteczka – jajeczka
W co drugim jajku wycinamy kółka za pomocą kieliszka
Ciasteczka – jajeczka
Przełożone ciasteczka polewamy rozpuszczoną czekoladą