gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ciasteczka kakaowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię piec takie drobne ciasteczka. A te właściwie to ulubione ciasteczka mojego męża dlatego piekę je od czasu do czasu aby go zadowolić

Ciasteczka kakaowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka kakaowe

 

  • masło 22 dkg
  • mąka pszenna 44 dkg
  • cukier 20 dkg
  • budyń czekoladowy 2 szt
  • żółtka 4 szt
  • mleko albo śmietana 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • dodatkowo
  • cukier puder na polewę

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kakaowe
Najpierw trzeba przygotować wszystkie składniki. Masło wyjmujemy z lodówki wcześniej aby było miękkie. Do miski wkładamy miękkie masło, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, kakao i budynie czekoladowe, wbijamy żółtka i wlewamy mleko albo śmietanę.

Ciasto można zrobić robotem albo po prostu wyrabiamy ręką. Ciasto można też zrobić z połowy porcji składników. Z ciasta formujemy mini rogaliki. Można urwać kawałek ciasta tak wielkości orzecha robimy z ciasta wałeczek.

Albo z porcji ciasta robimy wałek tniemy na kawałki około 1 cm i wtedy robimy wałeczek lekko skręcamy na rogalik układamy na blasze wyłożonej papierem . Dwie blachy jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut. Studzimy.

Cukier puder rozpuszczamy z drobiną wrzątku. Lukier przekładamy do woreczka foliowego odcinamy mały róg i tak dekorujemy ciasteczka. POLECAM!!! 
Ciasteczka kakaowe
Ciasteczka studzimy pózniej dekorujemy polewą z cukru pudru.