Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciastka są delikatnie chrupiące i posiadają lekko miękkie wnętrze. Nie należą do typu tych kruchych. Uwierzcie, że takie połączenie jest rewelacyjne!

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym

Około 14 sztuk:

  • 100 g masła/margaryny
  • 80 g cukru trzcinowego (u mnie cukier złocisty z melasą)
  • 1 jajko
  • 150 g mąki kasztanowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 15 g płatków kasztanowych
  • 15 g aloesu kandyzowanego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym

Masa:

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym
Aloes dodatkowo pokroiłam na mniejsze części.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i połączyć z płatkami kasztanowymi oraz kawałki aloesu kandyzowanego.

Formowanie:

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym
Można robić mniejsze lub większe ciasteczka.

Z ciasta należy uformować kulki wielkością przypominające mały orzech włoski.

Każdą kuleczkę mocno spłaszczyć i umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym
Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

ciasteczka