Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka korzenno-miodowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są przepyszne i można je upiec nie tylko na święta. U mnie goszczą bardzo często i niezwykle kuszą zapachem.

Ciasteczka korzenno-miodowe  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka korzenno-miodowe

20 ciastek:

Sposób przygotowania:

Ciasteczka korzenno-miodowe

Masa:

Ciasteczka korzenno-miodowe
Ciasto powinno być miękkie i nieklejące się.

Wszystkie składniki szybko połączyć - do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 60 minut.

Formowanie:

Ciasteczka korzenno-miodowe
Można wycinać dowolne kształty, np. zwykłą szklanką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm. Jeśli jest taka potrzeba to należy podsypać je mąką.

Z placka powycinać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka korzenno-miodowe
Upieczone ciastka powinny mieć zarumienione brzegi.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut w 180-190 stopniach.
(Powinny być delikatnie rumiane.)

Całość ostudzić na kratce i przełożyć zamykanego pojemnika.

Można przechowywać - do 2 tygodni.