VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasteczka makowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Małe okrąglutkie a jakie smaczne. Nie mogłam się od nich oderwać. Ciasteczka przełożyłam pastą pomarańczową z cynamonem. Wyobraźcie sobie ich smak- mak, kokos, pomarańcze i cynamon.

Ciasteczka makowo-kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka makowo-kokosowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 180 g margaryny
  • 40 g maku
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 1 jajko

 

  • Do przełożenia:
  • Pasta pomarańczowa z cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka makowo-kokosowe
Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki- u mnie przeleżało całą noc, ponieważ nie zdążyłam ich zrobić. Ale spokojnie wystarczą 2-3 godziny. Po tym czasie blat stołu oprószamy mąką (po to żeby ciasto ładnie się rozwałkowało) i wycinamy kółeczka lub inne kształty o grubości około 3 mm. U mnie ciasteczka miały średnicę 3 oraz 4 centymetrów. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 10-12 minut. Ostudzone ciasteczka przekładamy pastą pomarańczową lub innym dowolnym kremem według uznania.
Ciasteczka makowo-kokosowe
Etap 1 Z składników zagniatamy kruche ciasto
Ciasteczka makowo-kokosowe
Etap 2 Po leżakowaniu w lodówce rozwałkowujemy i wycianamy kółeczka
Ciasteczka makowo-kokosowe
Etap 3 Ciasteczka pieczemy w 180*C przez 10-12 minut
Ciasteczka makowo-kokosowe
Etap 4 Po wystudzeniu łączymy i przekładamy dowolnym kremem

Tagi:

jajko jajka mak