Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasteczka marchewkowo-kokosowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są zdrowe i bardzo pyszne. Dodatkowo cudownie pachną, że nie sposób się im oprzeć. Kuszą chrupiącą skórką i miękkim w środkiem.

Ciasteczka marchewkowo-kokosowe

Składniki:

Ciasteczka marchewkowo-kokosowe

 

  • 300 g marchewki
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko (małe)
  • 50 g ksylitolu (można użyć zwykłego cukru)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (płaska)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1-2 łyżki mleka (do reakcji z sodą)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka marchewkowo-kokosowe

Marchew:

Ciasteczka marchewkowo-kokosowe
Marchewka powinna być starta na dość drobno.

Marchewki należy obrać i po umyciu zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Ciasto i formowanie ciastek:

Ciasteczka marchewkowo-kokosowe
Ciasto jest dość lepkie, ale takie powinno być.

Do marchewki dodać pozostałe składniki.

Całość dokładnie połączyć.

Z powstałego ciasta należy uformować (zwilżonymi dłoniami) kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.

Pieczenie:

Ciasteczka marchewkowo-kokosowe
Upieczone ciasteczka powinny być zarumienione.

Kulki ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Ciastka piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
(Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika.)

Zarumienione ciasteczka ostudzić, a następnie (opcjonalnie) posypać cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem).