marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka maślane a'la duńskie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę,dać kostkę masła i posiekać,dodać resztę,wyrobić,zagnieść,rozwałkować.Ciastka upiec.

Ciasteczka maślane a'la duńskie.

Składniki:

Ciasteczka maślane a'la duńskie.

 

  • 180 g.mąki pszennej krupczatki,
  • kostka masła "Lurpak"(niesolone),
  • 2-3 żółtka,
  • 1 szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • aromat migdałowy,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maślane a'la duńskie.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę,dodać
pełną kostkę masła duńskiego lub zwykłego i ostrym nożem posiekać na wiórki.Zrobić w środku dołek i wbić żółtka,dać cukier
zwykły i waniliowy,aromat migdałowy.Zagniatać całość,podsypując
trochę mąki pod spód,aż ciasto odejdzie od rąk.Rozwałkować nie-
-zbyt cienko i wykrawać radełkiem dowolne kształty lub też przep-
-uścić ciasto przez szprycę,tworząc wymyślne kształty.Rozgrzać
piekarnik od 170-200 st.C.,a blachę natrzeć margaryną i wyłożyć
pergaminem.Układać ciasteczka w odstępie 3 cm.od siebie na
blasze,wsunąć do piekarnika i piec 20-25 min.Po wyjęciu ostudzić
i spożywać.

Tagi:

duńskie