Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Ciasteczka migdałowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

pyszne ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

Składniki:

Ciasteczka migdałowe

 

  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • kostka masła śmietankowego
  • żółtko
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka+kopiasta łyżka mąki krupczatki
  • skórka otarta z całej cytryny
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • filiżanka drobno posiekanych migdałów [wcześniej sparzonych i obranych z łupinek]
  • białko

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka migdałowe
Ugotowane żółtka przecieramy przez ostre sito, masło ucieramy na puch, dodajemy cukier. Gdy składniki sie połączą, dodajemy żółtka skórkę z cytryny i sok oraz surowe żółtko. skladniki łączymy, sypiemy, siejąc przez sito mąkę i wyrabiamy cisto. ukształtowaną kulę owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki. wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy zgrabne ciasteczka, układamy na suchej blaszce, wierch smarujemy białkiem i posypujemy migdałami. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.