nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ciasteczka misie z orzechów włoskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Urokliwie wyglądające ciasteczka w kształcie misiów o intensywnym smaku orzechów włoskich, takie ciasteczka będą świetne na nadchodzące święta.

Ciasteczka misie z orzechów włoskich Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka misie z orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka misie z orzechów włoskich
Orzechy włoskie zmielić na drobno, na taką jakby mączkę orzechową, orzechowy proszek - ja zmieliłam orzechy w młynku do kawy, ale można użyć blendera, maszynki do mielenia, czy innego sprzętu wedle uznania, który zmieli orzechy. Mąkę, biały cukier, zmielone orzechy, niezbyt twardą margarynę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę i oddzielone żółtka umieścić razem w misce i ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Brać trochę zagniecionego ciasta i rozpłaszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do rozpłaszczonego ciasta przykładać foremkę (ja wybrałam o kształcie misia), dociskać foremkę, a nadmiar ciasta wystający poza foremkę odbierać i w ten sposób produkować każde ciasteczko. Blaszkę wypełnioną surowymi jeszcze ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasteczkowe misie przez około 12 - 15 minut.
Ciasteczka misie z orzechów włoskich
Jednolite ciasto zagniecione ręcznie ze wszystkich produktów potrzebnych do przygotowania ciasteczek.
Ciasteczka misie z orzechów włoskich
Surowe jeszcze uformowane ciasteczka umieszczone na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia tuż przed wstawieniem do piekarnika.