marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka mokka z owocami kandyzowanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasteczka na słodko mogą nadawać się na drugie śniadanie lub podwieczorek,a dzieci bardzo je uwielbiają, tylko trzeba ograniczyć niektóre dodatki,np. kawę zamiast mielonej naturalnej dodać inkę lub neskę smakową.

Ciasteczka mokka z owocami kandyzowanymi

Składniki:

Ciasteczka mokka z owocami kandyzowanymi

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30 %,
  • 2 łyżki kawy inki lub neski smakowej lub dwie łyżki kawy mielonej naturalnej,
  • 35 dag .owoców kandyzowanych, np. wisienki,cytruski,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka mokka z owocami kandyzowanymi
Mąkę odmierzyć szklankami i przesiać na stolnicę oraz posiekać na wiórki z kostką masła lub margaryny do pieczenia. Następnie zrobić dołek i wbić parę żółtek, dodać cukier, cukier waniliowy, kartonik śmietanki-ile zabierze ciasto, dwie pełne łyżki kawy Inki lub neski smakowej, np. karmelowa lub orzechową-w wersji dla dzieci, a dorosłym można zaserwować dwie łyżki mielonej kawy naturalnej mocnej. Kandyzowane i siekane owoce można bezpośrednio dodać do reszty składników podczas zagniatania lub można też zalepić je w płacie ciasta przed pieczeniem. Wszystko razem wyrabiać , zagnieść w kulę ciasto i wstawić w miseczce w lodówki na pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto wyjąć i rozwałkować. Wykrawać kształty foremkami i układać ciastka w 3 cm. odległości od siebie na blasze. Wstawić blachę do piekarnika na 15-20 min. i nastawić minutnik lub pilnować czasu pieczenia.

Po upieczeniu wysunąć blachę, a ciastka zgarnąć na łopatkę kuchenną i przełożyć na talerze płaskie. Piec następne, aż skończy się zapas ciasta.

Tagi:

kawa